неделя, 24 октомври 2010 г.

L'Instinct de mort






"Смъртоносен инстинкт" e велика и епична четиричасова гангстерска сага. Която е незаслужено игнорирана от българския киноман. Създаден в добрите традиции на "Бони и Клайд" и "Белязаният", филмът на режисьора Жан-Франсоа Рише ни показва вълнуващата история на Жак Мерин, най-големият престъпник-суперзвезда във френската история! Познат още като "човека с 1000-та лица". Историята и живота на Жак Мерин в много отношения е подобен на този на Джон Дилинджър, скандален американски гангстер-обирач на банки от началото на 1930-те, избягал от затвора и публично застрелян от полицията, когато напуска Чикаго театър на 22-ри юли 1934 година .
През1977год. Мерин издава мемоарната си книга "L'Instinct de mort", в която се хвали, че е извършил 39 убийства. По този начин той се превръща в гангстер и обществен враг номер 1 на Франция. Именно въз основа на автобиографичната книга на Мерин се движи и сюжетната линия на двете части на филма"Смъртоносен инстинкт".Ролята на мафиота се изпълнява от култовия Венсан Касел.
Ааа, да, пропуснах да вметна, че Жак Мерин е и известен комиксов герой.












4 коментара:

Nightwish El каза...

Много лошо гледа.
Даже и в комикса...:)

tPnino каза...

Много хубав филм.

Nostromo каза...

Откъсът е адски въздействащ! Дори и само по него си личи, че няма нищо общо с оная американска боза на Майкъл Ман...

Анонимен каза...

Първата част много ми хареса, втората може би е малко по-слаба, но като цяло заслужава да се гледа, много добър в жанра си филм