понеделник, 1 март 2010 г.

Грехът, аморалните истории и Валериан Боровчик


Валериан Боровчик(1923-2006) е полски кинорежисьор работил предимно във Франция.Завършил е Краковската академия за изящни изкуства. Автор на плакати, книжни илюстрации, графики и анимации. Eдин от титаните на еротичния жанр в киното. Редом до такива авангардни за времето си имена като Пиер Паоло Пазолини, Душан Макавеев, Джес Франко, Тинто Брас, Бигас Луна. В изобразяването на любовта, Боровчик винаги е имал отличен вкус с фината си ирония и с високата си култура по отношение историческите теми които разглежда във филмите си. Въпреки, че не всички негови филми са успешни, тези които заслужават респект са:

1.Immoral tales(Аморални приказки,1974)


Четири кратки новели - притчи,като музейни експонати на еротичните удоволствия:
*Приливът - действието се развива в съвременна Франция.Плаж.Прилив. Двадесет годишният Андре въвлича в любовна игра шестнадесетгодишната си братовчедка.По оригинална история на Андре де Мандярга.
*Философията на Тереза. 19-ти век, Франция. Селско момиче смесва във въображението си предаността към Христос и пробуждащата сексуалност. По време на мастурбация, тя се лишава от девственост с краставица, но местните жители вярват, че тя е била изнасилена от един скитник и изискват благославянето й.
*Елжбет Батори. 17 век, Унгария.Покварената графиня Батори наема млади момичета-девици, които ще служат в нейния замък. Въпреки това, момичетата чакат ужасния си край.Във ваната си, графинята плува в кръвта на убитите по нейна заповед девици, за да запази младостта си.
*Лукреция Борджия. Късната половина на 15 век, Италия. Папа Александър VI участва в група за кръвосмешения,като включва в нея и децата си - дъщеря Лукреция и син Чезаре.
Жестокост, садизъм и чувственост се преплитат в тази лента на полско-френския режисьор.


2.The Beast(Звярът,1975)


Звярът е култов филм,въз основа на романа на Проспер Мериме Lokys, но от тези, за които после няма да ви се иска да си признаете, че сте гледали.Люси пристига в семейното имение в малко херцогство. Малко по малко, тя научава слуховете за митично същество бродещо в близката гора. В сънищата й тя бива обладавана от огромния звяр и забранената наслада постепенно я поглъща... Ще се почувствате засрамени, че сте гледали този филм.

3.The story of sin(История на греха,1975)


Eкранизация по едноименния роман на Стефан Жеромски.Eротичен шедьовър, за това как една жена си изхвърля детето в тоалетната, става проститутка, убива, краде и се плющи в името на любимия мъж, който чак накрая рони сълзи над трупа й.Филмът е пресъздаден с много сюрреалистична еротика (но все пак твърде „малко“ за режисьора на Емануела-5).

4.Behind convent walls(Зад стените на манастира,1977)


Ново тълкуване на творбите на Стендал..Женски манастир е претъпкан прекалено с ревностни дами, започвайки от игуменката до послушничките. Лесбийки, хетеросексуални и любителки на мастурбацията е малко вероятно да избегнат скандала на църквата.

5.Art of love(Изкуството на любовта, 1983)


Младата студентка Клодин вижда сън, в който древноримския студент Корнелий, очарован от красивата жена на пълководец, посещава лекции на Овидий за любовта. Древната трагедия ще се повтори няколко века по - късно...Изискана вариация на тема Овидий.

6.Love rites(Любовни обреди, 1987)


В близката метростанция Уго Арнолд вижда Мириам и решава да се запознае с нея. Но те не могат да говорят заради околния шум. С помоща на жестове те си уговарят среща.По-късно се срещат на тихо и спокойно място. Мириам казва на Уго, че тя е проститутка, но той не вярва. След бурен секс Мириам заявява ,че всичко това е заснето на видео и за да се избегнат проблеми по-добре е да не се виждат. След раздялата си с Мириам Уго върви по алея и се среща с друга проститутка...
Определено филмът отстъпва на останалите.


Още информация за най - култовите бруталноеротични филми можете да получите от ТУК

7 коментара:

Gery каза...

Боровчик мисля добре е представил историята на Лукреция и ако не се огранича само с участието на Чезаре в нея, то ако не се лъжа, мисля, че порокът се предал на Лукреция по наследство от нейният баща - испанският дворянин Родриго Борджиа, впоследствие Папа Александър VІ.
Лукреция не се противила на ласките на Чезаре, най-възрастния брат Франческо обаче, също бил влюбен в нея. от момента, когато ги изненадва с Чезаре в спалнята й, между двамата братя се затаила омраза. те продължили да се наслаждават поотделно на ласките на сестра си. от тази връзка се родила дъщеря, която Роза Ваноци - майката на Лукреция, дала за отглеждане в едно селско семейство. след този случай майката помолила Родриго да изпрати Чезаре в Пиза, а Франческо в Падуа.

станал на 60 бащата открива "прелестите " на дъщеря си.
за да съблюдава приличието, Родриго жени дъщеря си за Арагонският дворянин дон Естебан. но даже омъжена, Лукреция повече принадлежала на баща си отколкото на мъжа си.
след няколко брака, които завършвали неизменно със смърт сламената вдовица се оттеглила във Ватикана, където устройвала пирове и оргии достойни за времето на Нерон и Калигула.
тези пирове почти винаги завършвали със смърт.
или от ножа на Чезаре или от отровно вино поднасяно от Лукреция. след което конфискували имуществото на убития за нови маскаради.
след поредното вдовство Лукреция ражда син. и Чезаре и баща й признават бащинството над детето.
:)

Unknown каза...

Е тази история с папата ми прилича малко на сапунка :)

Omnia каза...

Има нещо, което не ми е особено ясно- защо навсякъде еротиката се смесва/ отъждествява/ върви ръка за ръка или от сорта, с бруталност от подобен сорт- например кръвосмешение? Каква е целта на това?

Valkocompany каза...

Мисля, че кръвосмешението е някакво изключение тук.Но пък папите са го правили.
А за връзката бруталност + секс дори и Методи Андонов когато е правил Козият рог е разбрал тази печеливша формула.

Omnia каза...

Ей за това никога не съм харесвала религиите и църковното лицемерие!
Печеливша формула значи... хмм, нищо против законната бруталност, както и нищо против секса и еротиката, но ги възприемам не като падение, а като величание. "Греха" и усещането за греховност в секса са страхотни, но не и ако ги свързвам с кръвосмешения, убийства и сие от черната гама- така ми идва омърсяващо, не възвеличаващо. Макар че... Козият рог е филм един път! Очевидно има неща, които все още ще си изяснявам:)
Да не забравя Вал- Честита Баба Марта и с пожелания за здраво тяло, силен дух, остър ум, здравословен секс8/ любов- тука е на вкус:) и много, много красива еротика навсякъде около теб! :)))

Valkocompany каза...

Благодаря ти Омни за милите пожелания:))
И си абсолютно права за църковното лицемерие - тъй като съм живял в Полша познавам много добре католическите им нрави :)

september-silvia каза...

Вал,честити празници на петирици,абе в плевенчани има някъква харизма,не случайно пожеланията са такива към теб...което е супер, а иначе благодаря за инфото за полския кинорежисьор ,нищо не знах за него...приятна вечер от мен,до нови срещи:)