петък, 4 септември 2009 г.

Антихрист



В християнската есхатология антихрист означава човек, същество или образ на човек, който е въплъщение на злото и действа като противник на Исус Христос.Според Библията Антихриста ще се появи преди Второто пришествие и ще измами мнозина с твърдението че е самият Христос. Мнозина вярват че това няма да е папата или друг религиозен водач, а самият сатана в славен образ на ангел, в какъвто според библията той може да се въплъщава.



„Antichrist“ е последния филм на датския режисьор Ларс фон Триер и както при други негови филми и този път шокира публиката. Жанрът на творбата, посветена на великия руски режисьор Андрей Тарковски, е филм на ужасите, чиято основна тема е безумието на плътта, човешкото и природно падение. Филмът - шедьовър,който представлява поредното намигване към класици като Марко Ферери и Пиер Пазолини ни разказва историята на скърбяща двойка, която не може да превъзмогне загубата на невръстния си син. Героинята на Шарлот Гейнсбърг започва да страда от агресивни пристъпи на паника, които се увеличават с всеки изминал ден. Съпругът й (в ролята Уилям Дефо), известен терапевт, предлага да заминат в тяхната хижа в гора, поетично кръстена “Еден”, за да превъзмогнат заедно мъката си. Вместо да намери спокойствието, което търси, семейството ни предлага нихилистична жестокост включваща сцени с пробождания с дрелка, кървави сцени с брус - точило и бой с лопати. Шокиращото насилие и почти порнографските сцени на взаимни мастурбации и клиторни кастрации са вдъхновени от дълбок философски размисъл за смисъла на живота - кои сме и за какво сме дошли на тази земя.









В епилога на филма, героят на Дефо удушава съпругата си с ясното убеждение, че жените по своята същност са зло. След което той изгаря тялото й на клада. По този начин произведението на Ларс фон Триер бе обявено за "най-женомразкото на самообявилия се за най-голям режисьор в света" от църковно жури, което всяка година връчва награда на филм в Кан, който прославя духовните ценности.

1 коментар:

Le_Grand_Elf каза...

Очарователна визия ;) А и Уилям Дефо както не съм го гледал скоро!

Отново мерси за мууви хинт-а ;)