понеделник, 29 март 2010 г.

The Italian Job (1969)


Това е един от онези класически британски филми, с големи актьори - Майкъл Кейн, Ноел Кауърд, Бени Хил - с брилянтни автомобилни преследвания, и с един висящ автобус на скалите на швейцарските Алпи в един отворен финал. В "Италианска афера" Чарли Крокър(Майкъл Кейн) сглобява екип от симпатични мошеници, който следва един комплексен план по открадването на злато в италианския град Торино. Но нещата свършват зле, когато бандата при своето бягство засяда с автобус на един планински път по пътя си към Швейцария. Автобусът е надвиснал над пропастта, а всяка грешна стъпка може да изпрати автобуса в тази бездна.И въпреки, че днес филмът изглежда леко наивно,а обира - повърхностен и несериозен, "Италианска афера" си има своите големи предимства.






Великите плюсове:
Майкъл Кейн играе страхотно.
Ноел Кауърд получава една роля-мечта.
Финалът е култова класика.
Преследванията с Мини Купърите правят филма.





А сега за финала. Чарли Крокър заявява:"Чакайте малко момчета.Имам страхотна идея." В този отворен финал логично е да се намери край на филма, който да съхрани както златото, така и бандата по един забавен начин.Загадката за това как те биха могли да изтеглят златото и да се спасят,40 години остава неразгадана. И все пак англичанина Джон Годуин намира спасителния план.






3 коментара:

Анонимен каза...

несъмнено страшен филм. Отворените финали са характерни за британското кино, но специално в "Италианска афера" той си е размазващ.
Много хубава статия.:)

september-silvia каза...

Дано този път,сайта ти не ми саздаде проблем,опитах се няколко пъти да оставя коментар,за филма "Италианска афера"-класика в жанра!Наскоро гледах новата версия ,много ми хареса и подбора на актьорите е страхотен,Чарлийз Терон е неотразима,целия сюжет ми напомня много на "Жега"...

Nostromo каза...

Как някой би кръстил детето си Coward... ;)
Иначе помня, че си бях дръпнал римейка от 2003-та, но не стигнах до него - срам и позор - да изтърва филм с Едуард Нортън... мъка, мъкааа...