вторник, 25 януари 2011 г.

Шведски крале


"Шведските крале"(1968) e една от малкото мега класики на българското кино. Дело на любим режисьор - Людмил Кирков. Море, плаж, вълни. Какво трябва да притежава един "шведски крал", за да управлява плажната ивица? Преди всичко добро самочувствие, пари и...потник, отпечатан на кожата му.Отдалеч личи,че не е свалян нито денем, нито нощем... По хигиенни и морални съображения.А СКАЙ го изучаваше с любопитство от площада до фонтаните на центъра в 12:30 по обяд, без да се притеснява !!!



4 коментара:

Анонимен каза...

Чудесно Вал, напомни ми за един голям майстор - оператора Атанас Тасев. Аз се бях записал да уча операторско майсторство в свободния факултет на МЕИ, като втора специалност. Тасев преподаваше там. С мъка научих, че е починал преди година и половина :( Той ни пускаше голяма част от филмите му и ни обясняваше някои тайни :) Голям човек

Това с потниците е много яко :)

Valkocompany каза...

А аз когато исках да кандидатствам кинорежисура изгледах всички филми на Людмил Кирков и Мето Андонов :)

sky_mender каза...

Ееее, Вал, за мен е чест, че и с Людмил Кирков. Благодаря ти!

Плажната обстановка, почти същата като от филма, с всичките му там слънца, небета, гларуси, избеляващи на потник в спомените на еднократните си скандинавски любими, руските фотоапарати, които обезателно не трябваше да се оставят на пясъка отворени, а също и халатът за баня - все неща, които са белязали неизлечимо детските ми спомени.

Единственият ми досег с киното е, че една от лелите ми е режисьор на "Фаталната запетая", а много би ми се искало да бях била в студиата по операторско майсторство на Ламот.

Unknown каза...

Не съм го глрдал май, а може да съм го бзабравил.