неделя, 2 януари 2011 г.

The book of revelation


Покрай австралийската лента "The book of revelation" попаднах на серия линкове отвеждащи ме към...Апокалипсиса. Предположенията ми, че колкото деноминации, секти и църкви съществуват, толкова и версии за края на света ще има се потвърдиха. Които обаче контрастират с други пророчески книги като тези на Нострадамус и на маите.


Поради сложния и необичаен символичен език, книгата Откровение е трудна за четене от съвременния човек. Никой не се съмнява в силната връзка, която съществува между книгите Даниил и Откровение. И двете книги принадлежат към един и същи тип литература-апокалиптичното пророчество.Не е изненадващо, че съществуват 5-6 различни методи за тълкуване на последната книга на Библията. Със своята визия и език, с есхатологичните си пасажи, с ярката си образност от бедствия и страдания(битката при Армагедон, четиримата конници на Апокалипсиса,звяра и неговото число 666) мнозина виждат по различен начин края на света .Какво мисли американската общественост по въпроса? 59% от средните американци казват, че вярват, че събитията в Откровение ще се сбъднат. ("Апокалипсис сега", "Time Magazine, 23 юни, 2007 г.)


















































Илюстрациите изобразяващи Откровението на Йоан са на Jym Davis - асистент по дигитално изкуство в Райнхард колеж. Влиянието на Дейвид Линч е явно.
Още по темата - ТУК

9 коментара:

Unknown каза...

ЧНГ Вал :)

Интересна и неизчерпаема тема си избрал.
Според изследователите библията е писана в просълженеи на три-пет поколения творци и отразява няколко течения и стилове.
Според някой Йоан е бил отшелник на остров и живял много скромно.
Нострадамос за мен малко преувеличена личност. Не съм убеден в предсказанията му, защото звучат много общо и ако четеш оригиналния текст може да направиш множество интерпретации :)
За майте горе долу съм наясно, но ти си прав за едно - повечето вярвания завършват със апокалипсис.

Valkocompany каза...

Благодаря Емо :)
Да,темата е обширна.Съзнателно отбягвах ортодоксални и католически схващания като се доверих на чистата теология,тоест на това което се изучава в реномираните университети.

Valkocompany каза...

Да,трафикът е просто шеметен.Да му мислят щурманите :)

Nostromo каза...

Апокалипсисът е неизбежен. За всеки поотделно и в различно време. Затова, когато си уговаряте срещи, съобразявайте се с чуждия апокалипсис, защото нищо чудно в този момент въпросния да има среща с оня с рогата.

Вал, ебаси темата за начало на новата година! :D

Иначе искам да живея в централна Африка и да чакам някоя бутилка от кока-кола да ме фрасне свише по главата - един вид божие откровение. Хем ще ми дойде акъла, че от толкоз пиьене всичко ми се размъти, егати.

Честита Ви!

Valkocompany каза...

Many thanks :D
Време е за изтрезняване.Утре е работен ден :D

september-silvia каза...

Вал, за много години приятелю,много хубава и успешна 2011година ти пожелавам,до нови срещи тук:)бъди все така интересен блогър:)

Анонимен каза...

ЧНГ, Вал.
Готическия дизайн на снимките кърти, яко. Иначе Ностродамус е още жив и пророкува, даже виждам е направил коментар няколко реда по горе :P :D :D

Вал, да накажеш някоя съдийка, хич не си падам по "правови" хора :D ;)

Успешна и щастлива година :)

Nightwish El каза...

ЧНГ, Вал!
Интересна, щастлива и успешна!
:)

пп. За края на света хич не ми се говори, щото още изтрезнявам.
:))

Valkocompany каза...

Благодаря на всички за прекрасните пожелания !