понеделник, 31 август 2009 г.

Мохито


Лекият, освежаващ коктейл “Мохито” (Mojito) (ром, лимонов сок, лед и кубинска разновидност на ментата herba bueno) се ражда в Куба в средата на 18 век. 
Историите са различни, но според Pepin Argamasilla, историк на Bacardi Global Brands, аналогична напитка от лайм(зелен лимон), захар, мента и aguardiente(ликьор от захарната тръстика, подобен на ром) е създадена от сър Франсис Дрейк (Francis Drake). Тя става популярна в средата на 16-ти, когато Дрейк използва Куба за своя база. 
През 1862 година Don Facundo Bacardi Masso създава Bacardi, светъл ром, който заменя aguardiente в напитката. Наричат я Mojito (идва от африканската дума mojo - малка магия) и така се появява познатия ни коктейл.


А ето и как се прави Mojito:
Продукти:
50 мл светъл ром (Bacardi, Havana Club или Ron Varadero)
3-4 клонки мента
настъргана кора от 1 лайм
сок от 1 зелен лимон (лайм)
2 ч л кафява захар
250 мл студена газирана вода
или Спрайт, Швепс, Севън Ъп
лед
Приготвяне:
Намачкайте лайма, ментата и захарта на дъното на висока чаша,
напълнете с разбит лед, добавете и рома. Разбъркайте добре и 
добавете малко от сиропа на вкус. Допълнете със сода. 
Украсете с листа от мента.Приятно консумиране!

Разбърквах Мохитото си с розовата сламка, която се оплиташе в ментовите листа и губеше очертанията си. Вглеждах се във вихрушката, която се надигаше от дъното на стъклената чаша, достигаше кулминацията си по средата и се губеше някъде близо до ръба. Мислите ми се завъртат в тягостна вихрушка, сливат се, докосват се, понякога се отблъскват, понякога се привличат, объркват, губят, но са там и дебнат, чакат ме... чакат да изпия достатъчно количество Мохито и да завземат съзнанието ми. И тогава настъпва тяхното царство...



Няма коментари: