понеделник, 1 март 2010 г.

Грехът, аморалните истории и Валериан Боровчик


Валериан Боровчик(1923-2006) е полски кинорежисьор работил предимно във Франция.Завършил е Краковската академия за изящни изкуства. Автор на плакати, книжни илюстрации, графики и анимации. Eдин от титаните на еротичния жанр в киното. Редом до такива авангардни за времето си имена като Пиер Паоло Пазолини, Душан Макавеев, Джес Франко, Тинто Брас, Бигас Луна. В изобразяването на любовта, Боровчик винаги е имал отличен вкус с фината си ирония и с високата си култура по отношение историческите теми които разглежда във филмите си. Въпреки, че не всички негови филми са успешни, тези които заслужават респект са:

1.Immoral tales(Аморални приказки,1974)


Четири кратки новели - притчи,като музейни експонати на еротичните удоволствия:
*Приливът - действието се развива в съвременна Франция.Плаж.Прилив. Двадесет годишният Андре въвлича в любовна игра шестнадесетгодишната си братовчедка.По оригинална история на Андре де Мандярга.
*Философията на Тереза. 19-ти век, Франция. Селско момиче смесва във въображението си предаността към Христос и пробуждащата сексуалност. По време на мастурбация, тя се лишава от девственост с краставица, но местните жители вярват, че тя е била изнасилена от един скитник и изискват благославянето й.
*Елжбет Батори. 17 век, Унгария.Покварената графиня Батори наема млади момичета-девици, които ще служат в нейния замък. Въпреки това, момичетата чакат ужасния си край.Във ваната си, графинята плува в кръвта на убитите по нейна заповед девици, за да запази младостта си.
*Лукреция Борджия. Късната половина на 15 век, Италия. Папа Александър VI участва в група за кръвосмешения,като включва в нея и децата си - дъщеря Лукреция и син Чезаре.
Жестокост, садизъм и чувственост се преплитат в тази лента на полско-френския режисьор.


2.The Beast(Звярът,1975)


Звярът е култов филм,въз основа на романа на Проспер Мериме Lokys, но от тези, за които после няма да ви се иска да си признаете, че сте гледали.Люси пристига в семейното имение в малко херцогство. Малко по малко, тя научава слуховете за митично същество бродещо в близката гора. В сънищата й тя бива обладавана от огромния звяр и забранената наслада постепенно я поглъща... Ще се почувствате засрамени, че сте гледали този филм.

3.The story of sin(История на греха,1975)


Eкранизация по едноименния роман на Стефан Жеромски.Eротичен шедьовър, за това как една жена си изхвърля детето в тоалетната, става проститутка, убива, краде и се плющи в името на любимия мъж, който чак накрая рони сълзи над трупа й.Филмът е пресъздаден с много сюрреалистична еротика (но все пак твърде „малко“ за режисьора на Емануела-5).

4.Behind convent walls(Зад стените на манастира,1977)


Ново тълкуване на творбите на Стендал..Женски манастир е претъпкан прекалено с ревностни дами, започвайки от игуменката до послушничките. Лесбийки, хетеросексуални и любителки на мастурбацията е малко вероятно да избегнат скандала на църквата.

5.Art of love(Изкуството на любовта, 1983)


Младата студентка Клодин вижда сън, в който древноримския студент Корнелий, очарован от красивата жена на пълководец, посещава лекции на Овидий за любовта. Древната трагедия ще се повтори няколко века по - късно...Изискана вариация на тема Овидий.

6.Love rites(Любовни обреди, 1987)


В близката метростанция Уго Арнолд вижда Мириам и решава да се запознае с нея. Но те не могат да говорят заради околния шум. С помоща на жестове те си уговарят среща.По-късно се срещат на тихо и спокойно място. Мириам казва на Уго, че тя е проститутка, но той не вярва. След бурен секс Мириам заявява ,че всичко това е заснето на видео и за да се избегнат проблеми по-добре е да не се виждат. След раздялата си с Мириам Уго върви по алея и се среща с друга проститутка...
Определено филмът отстъпва на останалите.


Още информация за най - култовите бруталноеротични филми можете да получите от ТУК

6 коментара:

Unknown каза...

Е тази история с папата ми прилича малко на сапунка :)

Omnia каза...

Има нещо, което не ми е особено ясно- защо навсякъде еротиката се смесва/ отъждествява/ върви ръка за ръка или от сорта, с бруталност от подобен сорт- например кръвосмешение? Каква е целта на това?

Valkocompany каза...

Мисля, че кръвосмешението е някакво изключение тук.Но пък папите са го правили.
А за връзката бруталност + секс дори и Методи Андонов когато е правил Козият рог е разбрал тази печеливша формула.

Omnia каза...

Ей за това никога не съм харесвала религиите и църковното лицемерие!
Печеливша формула значи... хмм, нищо против законната бруталност, както и нищо против секса и еротиката, но ги възприемам не като падение, а като величание. "Греха" и усещането за греховност в секса са страхотни, но не и ако ги свързвам с кръвосмешения, убийства и сие от черната гама- така ми идва омърсяващо, не възвеличаващо. Макар че... Козият рог е филм един път! Очевидно има неща, които все още ще си изяснявам:)
Да не забравя Вал- Честита Баба Марта и с пожелания за здраво тяло, силен дух, остър ум, здравословен секс8/ любов- тука е на вкус:) и много, много красива еротика навсякъде около теб! :)))

Valkocompany каза...

Благодаря ти Омни за милите пожелания:))
И си абсолютно права за църковното лицемерие - тъй като съм живял в Полша познавам много добре католическите им нрави :)

september-silvia каза...

Вал,честити празници на петирици,абе в плевенчани има някъква харизма,не случайно пожеланията са такива към теб...което е супер, а иначе благодаря за инфото за полския кинорежисьор ,нищо не знах за него...приятна вечер от мен,до нови срещи:)