четвъртък, 19 ноември 2009 г.

Звезда 80 и Боб Фос


Дороти Стратън (28 февруари 1960 год. - 14 август 1980 год.) е канадски модел и актриса. Стратън намира славата си в списание Playboy като плеймейт за месец август 1979 г. и впоследствие като плеймейт за 1980 година. Въпреки това, Стратън се помни с обстоятелствата на своето убийство на 20-годишна възраст от отчужден съпруг, един акт, който е базата на филма Звезда 80 на Боб Фос.


През юни 1979 г.,Дороти Стратън се омъжва за Пол Снайдър в Лас Вегас, Невада. Отношенията на двойката бързо се влошава, тъй като Снайдър не може да контролира поведението си вследствие на изблици на ревност. Хю Хефнър насърчава Стратън да скъса връзките си с Снайдър, наричайки го "мошеник и сводник". По това време Стратън започва любовна връзка с режисьора на първия си голям филм, Питър Богданович.
На 14-ти август 1980 год. около обяд,Снайдър и Стратън са в къщата, в която двамата са живели някога в Лос Анджелис, заедно със своя приятел, д-р Стивън Кушнер. Те се срещат с цел обсъждане на финансовото решение във връзка с развода.Малко след 11:00 ч., Кушнер влиза в стаята на Снайдър, след като не получава отговор при повикване.Там той открива Стратън мъртва,с огнестрелна рана в главата,а до нея безжизнения Снайдър. Дороти Стратън е погребана в Уестууд Мемориъл Парк в Лос Анджелис, Калифорния.



Star 80 е филм от 1983 година.Той е заснет във Ванкувър, Британска Колумбия и Лос Анджелис,Калифорния, а сцената на смъртта е заснета в апартамента, в който убийството действително се е състояло.
Мариел Хемингуей като Дороти Стратън не е в центъра на филма. Тя е неговата пасивна жертва. Центърът е Пол Снайдър, пресъздаден с голяма, пищна интензивност от Ерик Робъртс.Той ни представя Снайдър като садистичен лунатик,като големия губещ,отчаяно стремящ се към големия шоу бизнес.Клиф Робъртсън като Хю Хефнър, символизира изкуствения свят на Южна Калифорния и блясък.



"Говоря за свят, в който мнозина са принудени да се продават. В този смисъл жестоката история се превръща в алегория за Холивуд и актрисите. Със "Звезда 80" не твърдя, че непременно историята на Дороти Стратън ще се повтори автоматично с всяка невинна девойка, подмамена от славата. Не обобщавам. Само демитологизирам една вълшебна приказка."
Боб Фос


Трейлърът

1 коментар:

september-silvia каза...

Много гадна съдба за красива жена като Дороти,имам усещането,че хубавите жени в Холивуд винаги страдат заради некви ненормалници и не само меката на киното...а това че младият и живот завърша с убийство наистина е отчайващо и пагубно.Филма сигурно си заслужава!