събота, 3 април 2010 г.

Книгата до моето легло


Прeз 90-тe години грънджът ce прeвърнa в cвeтовeн музикaлeн фeномeн, cъпeрничeщ cи c xипи движeниeто прeз 60-тe и рaзтърcвaщaтa появa нa пънкa прeз 70-тe. Гнeвни, рaзлични и нeпукиcти, музикaнтитe от товa поколeниe нaпрaвиxa поcлeднaтa рeволюция нa cцeнaтa прeз 20 вeк, a Кърт Кобeйн бeзcпорно бeшe нaй-голямaтa звeздa cрeд тяx.


Красноречиво озаглавена "Nirvana: Биографията на Кърт Кобейн"(оригинално заглавие Heavier Than Heaven: A Biography of Kurt Cobain By Charles R. Cross),написаната от Чарлс Крос книга проследява живота и творчеството на сиатълския музикант - от раждането му на 20 февруари 1967 г. в болницата на хълма над Абърдайн, щата Вашингтон, до трагичната му смърт на 5 април 1994 г."Тази книга задава въпроси", четем на гърба на романа.Тази книга дава и отговори. За това кой всъщност е бил Кърт Кобейн, какви филми е гледал, кои групи е харесвал, кои са били приятелите му, от какво са вдъхновени стиховете му и защо той се превърна в последната голяма рок звезда на XX век. Българското издание е подкрепено с участия в компилации с Nirvana, странични проекти на Кърт Кобейн, бокс сетове,интервюта,телевизионни и радио участия и други.


Няколко дни преди да сложи край на живота си Кобейн е приет в клиника за наркомани в Лос Анджелис, Калифорния, откъдето обаче бяга на 1 април. Той се връща обратно в родния си град Сиатъл, но нито един от приятелите му не знае къде точно се намира. На 8 Април 1994г, Кобейн бил открит в гостната на своят дом в Лейк Уошингтън, от служителя на Veca Electric - Гари Смит. Смит дошъл в къщата тази сутрин, за да постави охранителен прожектор и го заварил лежащ вътре. Освен малко кръв, течаща от ухото на Кобейн, Смит не докладва да е забелязал някакви следи от наранявания,и първоначално решил, че Кобейн е заспал. Смит намерил бележка, която приличала на самоубийствено писмо, забито с химикалка в обърната саксия. Пистолет, купен за Кобейн от Дилън Карлсън, бил намерен до Кърт. Според заключението в аутопсията, смъртта на Кобейн била резултат от "рана в главата от само-произведен огнестрелен изстрел".Според доклада Кобейн трябва да е умрял на 5 Април 1994г.
Твърди се, че в самоубийственото писмо Кобейн е писал до свой въображаем приятел от детството "Boddah". Имало цитат от песента на Нийл Йънг - "My My, Hey Hey (Out Of The Blue)": "It's better to burn out than to fade away." (По- добре да изгориш, отколкото да увехнеш).
Издателство "Махалото"
Цена: 22 лв.


3 коментара:

Gery каза...

върна ме в една много интересна по разсъждения тема - http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/1534484/page/0/fpart/all/vc/1
:-)))

Valkocompany каза...

Интересен форум.
Един цитат от него - Нирвана бяха чиста проба кухи медийни герои и туйто!:-))
В който няма грам истина.
Кога ли най - после ще започнат филмиране на книгата ?

Gery каза...

като - gam имах някви реплики към Гео относно що е то заек и що - котарак, според което и за който е - или - не - истина. но дотолкова:)) исках да кажа, че дали Нирвана е пънк или гръндж, дали Кобейн заслужава - Йоко Оно, а не Къртни, дали самоубийство или - показен разстрел е далеч под словоблудските ни възможности по онова време:)) факт е, че за мен няма друга по-важна страница от Алис ин Чейнс и Пърл Джем за периода, за рока и най-вече за модата ако щеш:)искрено се надявам филмирането да не е по Ридли Скот, ти знаеш защо! поздрави сърдечни!:-)