четвъртък, 28 април 2011 г.

Априлски кинофокус


Месецът премина под знака на трупата "Монти Пайтън" и нейните производни. Както и гледане на нова порция култови класики, старателно подбрани от филмовата база THE CRITERION COLLECTION.


Пред теб се отварят портите небесни. Играта свърши. Алчността ти те заслепява. Взимай лопатата и почвай да копаеш! Продължавай! Защото ще се върна скоро за да те попитам за последен път, дали осъзнаваш греховете си. Скоро ще застанеш пред лицето на Господ...който е добър и може би ще ги опрости. И запомни: Грешниците винаги биват наказвани. Божията милост...да бъде с теб.
"Твърде дълго аз бях силен. Едно чудовищно, неприемливо противоречие - увековечи злото, за да осигуриш добро. Чудовищен абсурд, който ме превърна в един циничен човек, неразбираем за тeб. Твойте жизнени, невинни очи не знаеха за отговорността. Пряка и косвена, за всяко убийство в Италия от 1969 г. до 1984 г. Със забележителна точност - 236 загинали и 817 ранени. На всички семейства на жертвите, ще го кажа, за да се изповядам. Признавам, че това беше моя грешка, най-тежката ми вина. Ще го кажа дори и да няма смисъл. Хаосът за дестабилизиране на страната, предизвиквайки ужаса за изолиране на крайните политически партии и укрепването в центъра на Християндемократите, се нарича "Стратегия на напрежението". Всички си мислеха,че истината е правилното нещо, но всъщност, това е края на света, както знаем."
Джулио АндреотиТова беше фаталния край на пътуването на Тим Лари.Той се разби около Америка, продавайки "увеличител на съзнанието"...без дори да помисли за жестоките реалности, чакайки и лъжейки...всички онези хора, които са го взели насериозно. Всички онези патетично желаещи дрога тъпаци...които си мислеха, че могат да купят мира за три долара на доза. Но техните грешки и провали...са и наши. Едно поколение от постоянни инвалиди...провалени търсачи...които никога няма да разберат основната стара мистична заблуда на наркокултурата. Безразсъдната предпоставка, че някой...или поне някаква сила...се грижеше за светлината в края на тунела.Имаше само един път за връщане в L.A. U.S. Interstate 15. Равна високоскоростна отсечка минаваща през Бейкър, Барстоу и Берду. И след това Холивудската магистрала, право към отчаяната забрава...безопасна, неизвестна.


Фаворитът - "The Meaning of Life"(1983). "Смисълът на живота" на трупата "Монти Пайтън", като поредица от хаотично подредени комични скечове се опитва да отговори най-важния въпрос на Земята: Какъв е смисълът на живота? От зачеването до кремацията и за това, което ни очаква на оня свят. Препускайки през политика, религия, храна и секс "Монти Пайтън" достигат до важния извод, че "Всяка сперма е свещена".8 коментара:

Точка каза...

Някои от тези филми дори не съм ги чувала, но си гледал и няколко много любими. :)
На фона на твоето количество почти ме е срам да си призная, че този месец се напънах да изгледам два или три филма (по-старички). Явно още съм много натровена. :D

Valkocompany каза...

Всичко зависи от свободното време :D

Точка каза...

Имам достатъчно от него. При мен е до желанието и изкушението (книгите печелят убедително). :)

Nostromo каза...

Точе, не го слушай, свободното време няма нищо общо. Вал си пуска филми за да се приспива, сам си го призна. :D Явно са му скучни, то и на мен де, особено напоследък.

Но пък Марни ми е вторият по любимост на Хичкок (след Птиците). Деливърънс е доста психарски, а Животът на Браян го гледах и аз преди седмица. :)

Valkocompany каза...

Няма какво да добавя. Разкрит съм :D

Unknown каза...

Леле, М. Кейн колко е млад ...

Ondine каза...

Засрамвам се много!
Само аз ли нямам време да гледам филми?/или поне спя прекрасно на тях:)))/;)
И аз някои изобщо не съм чувала...:)

Valkocompany каза...

Даа,вариантите за приспиване са два - книжка или филмче :)
А младият М. Кейн прави емблематична роля в "Убийте Картър".
Както виждам българския сериал "Под прикритие" копира точно сюжета на гангстерския филм от 70 - те :)
http://www.vbox7.com/play:m5f9f6eb