петък, 25 ноември 2011 г.

Финален кинопик




"Мислех, че Израел, местата, където Христос( "Той ще почисти овършания под и ще събере житото в хамбара, а плявата ще изгори в неугасим огън".) е проповядвал, би бил идеалния декор за филма ми, без никакви промени. Но от тук нататък вече започнах да подозирам, че имаше нещо твърде модерно, твърде индустриално в пейзажа. Надеждите ми започнаха да чезнат с осъзнаването, че някои неща не са точно така, както си ги представях за декори на моя филм. Заплашително пуст район, безплоден.Прилича на едно от най-изоставените места в Калабрия или Пулия. Вижте. Това са израелски къщи, които лесно ще намерите по италианските земи или в Швейцария. Малко съм изплашен да правя филма. Няма фон за сцените, които ще снимам. Арабският лумпенпролетариат е единственото нещо, останало наистина древно и архаично. Докато израелското общество е много модерно и това се е отразило в лицата, и в дрехите. До тук в Израел не намерих нищо, което би могло да замени Назарет и във филологически и в поетичен смисъл. Може би от практическа гледна точка да, разочарован съм. Не намерих нищо, което да мога да използвам за моя филм, нито пейзаж, нито герои."
Пиер Паоло Пазолини(религиозен атеист)




























Фаворитът - Blood Simple(1984). "Грешна кръв" e нискобюджетния, шеметен дебют на Джоуел Коен в голямото кино. Следвайки стъпките на Хичкок, братя Коен създават сложен нео-ноар, пълен с недоразумения и измами. Култови ще останат репликите на М. Емет Уолш, произнесени в самото начало:
"Светът е пълен с оплаквачи. Но истината е: Нищо не е гарантирано. Не ми пука дали си Папата, Президентът на Америка, Мъж на Годината. Нещо винаги може да се прецака. Давай, оплаквай се, разкажи за проблемите си на съседите, помоли за помощ, и ги гледай как се разбягват. Тук, всеки разчита на себе си."



6 коментара:

Nostromo каза...

Сериозно уестърн присъствие, Вал. Трябва да си направя тематичен уикенд, понеже гледам че и най-антикаубойския филм излязъл - "Кравари Vs. Извънземни". :)

Nostromo каза...

Сериозно уестърн присъствие, Вал. Трябва да си направя тематичен уикенд, понеже гледам че и най-антикаубойския филм излязъл - "Кравари Vs. Извънземни". :)

Unknown каза...

Хъм, Израел наистина е модерна държава, но имат и достатъчно автентични обекти.

Valkocompany каза...

И Саломе сериозно присъства:)В очакване на големия филм на Ал Пачино :)

presly каза...

Аз тъкмо съм на вълна Кристофър Плъмър и си изтеглих току-що Дейзи Кловър. Благодаря!:)

Valkocompany каза...

Дейзи Кловър е страхотен филм :)
Анджи ние не крадем а просто обменяме инфо :)