понеделник, 31 август 2009 г.

Би Ти Ви Репортерите - Зависимостта от мрежата


Интернет зависимостта е новата болест на столетието, която лесно преминава от сферата на психичните заболявания в тази на физиологичните.Имаш непреодолимо желание да си проверяваш електронната поща веднага след събуждане и после по няколко пъти дневно, даже без да е необходимо. Имаш непреодолимо желание пак да влезеш в чата или любимия форум. И после забравяш колко време си прекарал там. Имаш непреодолимо желание да пазаруваш по Интернет… Изпадаш в ужас пред перспективата да изкараш 2 дни без достъп до компютър. Всичко това са симптоми на една нова зависимост - зависимостта към световната мрежа.През август 1997 година към списъка с нематериалните зависимости е включена и зависимостта от Интернет като официално признато психическо разстройство.
Интернет-потребителите у нас са вече над милион и половина, показва скорошно проучване на Computer Industry Almanac. Никой обаче не знае колко точно са зависимите българи към мрежата.Зависимите към мрежата практически отказват да живеят в реалния свят и прекарват до 18 - 22 ч в денощието във виртуалното пространство. Нещо повече, психолозите смятат, че това е зависимост, сходна на зависимостите към алкохол и наркотици, обясняват специалистите в здравния портал www.psyhelp.ru.Според специалистите типичният интернет наркоман е онлайн не по-малко от шест часа в денонощието.Както и при всички останали зависимости, хората, пристрастени към Интернет, отричат своята зависимост. И тяхната реплика “още една минутка” поразително напомня на “още една последна глътка”, както казват заклетите алкохолици.
Пристрастените често губят представа за времето, забравят да се хранят и спят, а при някои се стига до лечение в болница.
Най-трудно тези проблеми се понасят от близките, защото се появяват много нови виртуални познати, може да се стигне дори до изневяра. Съществува дори определението компютърни вдовици - много често мъжът живее с компютъра в едната стая, а жената с детето - в другата.


Психолозите алармират, че все повече от хората, пристрастени към световната мрежа, са младежи и деца. Освен че могат да попаднат на порнография, те може да станат и обект на това. Много често тийнейджърите, свикнали да бъдат често он-лайн, трудно общуват на живо с връстниците си.Компютърните игри също могат да бъдат много опасни. Често виртуалните ситуации се прехвърлят в реалния живот и под влиянието на агресивните герои децата също стават агресивни.
Опитайте се да отговорите честно на долните въпроси. Ако сте отметнали дори половината от тях, трябва спешно да предприемете мерки, за да не се разтворите неусетно на атомите си във виртуалното пространство.
Прекарвате ли online повече от 3 часа на денонощие?
Чатите ли в работно време?
Познато ли ви е леко приповдигнатото настроение, приличащо на еуфория, докато сте в интернет?
Усещате ли се раздразнени, тревожни и недоволни, когато сте offline?
Забелязвате ли, че все по-често завързвате връзки и осъществявате еротични и сексуални отношения в мрежата, а не в реалния живот?
Имате ли напоследък проблеми с очите, болки в кръста и главата, промени в теглото?
Случвало ли ви се е да пропуснете хранене или да се тъпчете с една ръка пред компютъра, за да не изпуснете интересен събеседник?

Няма коментари: